Slim besparen

Is een thuisbatterij rendabel?

Met de toename van duurzame energieoplossingen vragen velen zich af: is een thuisbatterij rendabel? Deze kwestie raakt aan de kern van moderne energie-efficiëntie en zelfvoorziening, vooral wanneer deze gecombineerd wordt met zonnepanelen.

De voordelen van een thuisbatterij

Het primaire voordeel van een thuisbatterij is de mogelijkheid om zelfopgewekte zonne-energie op te slaan voor later gebruik. Dit betekent dat je minder afhankelijk bent van het elektriciteitsnet, vooral tijdens piekuren waarin de energiekosten hoger zijn. Bovendien verhoogt een thuisbatterij je zelfconsumptie van zonne-energie, aangezien je niet langer alleen afhankelijk bent van de zonneschijn om je apparaten van stroom te voorzien.

Een ander niet te onderschatten voordeel is de bijdrage aan de stabiliteit van het net. Door energie op te slaan en te gebruiken wanneer het nodig is, help je piekbelastingen op het net te verminderen, wat van cruciaal belang is om de betrouwbaarheid van de energievoorziening te behouden.

De financiële kant

Het financiële plaatje van een thuisbatterij is complex en hangt af van verschillende factoren, zoals de capaciteit van de batterij, de kosten van je zonne-energiesysteem, je energieverbruik en de energieprijzen. Over het algemeen geldt dat de kosten van batterijen dalen terwijl hun efficiëntie en levensduur toenemen. Dit betekent dat de terugverdientijd korter wordt en de potentie voor besparingen op je energierekening groeit.

Subsidies en premies

In Vlaanderen stimuleert het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) het gebruik van thuisbatterijen door middel van subsidies. Als huiseigenaar kun je een premie aanvragen voor de aanschaf van een thuisbatterij. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet je een online aanvraagformulier indienen binnen negen maanden na ingebruikname van de installatie. Deze financiële steun kan het nog aantrekkelijker maken om te investeren in een thuisbatterij.

De lange termijn

Op de lange termijn kunnen de besparingen die een thuisbatterij oplevert, aanzienlijk zijn. Niet alleen verlaag je je afhankelijkheid van het net, maar je bent ook beter beschermd tegen stijgende energieprijzen. Daarnaast draag je bij aan een duurzamere toekomst, wat op zich al onbetaalbaar is.

Conclusie

Thuisbatterijen beloven niet alleen een financieel rendement, maar versterken ook de duurzaamheid van je huis. Met de huidige technologische vooruitgang en subsidies lijkt de investering steeds rendabeler te worden.

Ben je geïnteresseerd in het verduurzamen van je energieverbruik en wil je weten of een thuisbatterij voor jou de juiste keuze is? Neem contact op met onze experts voor een vrijblijvende energieanalyse en ontdek wat je kunt besparen.

Doe de energie-analyse

Benieuwd hoeveel je kan besparen op je energiekost?

Onze gratis simulatie geeft je een helder beeld van de mogelijke besparingen en voordelen voor jouw specifieke situatie. Of je nu overweegt om zonnepanelen te installeren, een warmtepomp te plaatsen of gewoon nieuwsgierig bent naar de impact van duurzame energie op je energierekening, onze simulatie biedt inzicht en helderheid.  In slechts een paar klikken kun je de eerste stap zetten naar kosteneffectieve energie voor je huis of bedrijf. 

Onze energie-expert contacteert je binnen 48 uur en bezorgt je een vrijblijvende offerte.